‘Covid-19 Pandemisi İçin Kişisel Olağanüstü Hal Eylem Planı Hazırlama Rehberi”

‘Covid-19 Pandemisi İçin Kişisel Olağanüstü Hal Eylem Planı Hazırlama Rehberi”

Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz’ın Editörlüğünü yaptığı ve alanlarında uzman 40 doktor, sağlık çalışanı, mühendis, psikolog vb kişilerin Türkiye’de ilk kez hazırladığı bir rehber. Değişime, dönüşüme, gelişme, öneri ve katkıya açık bir çalışma olduğu ifade ediliyor.

Anılan Rehberin fikir babası, alanında yıllarını afet, acil tıp, halk sağlığı, tedavi hizmetlerinde uzman ve genel cerrah, çok değerli arkadaşım ve dostum Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz’ı kutluyorum. 1.Baskı ve 2. Baskı önsözlerindeki açıklamaları dikkatle okuyup değerlendirmenizi ve Değerli Hocam önderliğinde hazırlanan bu rehbere gerekli desteği vermenizi diliyorum.

Covid-19 Pandemisi-Kişisel OHAL Hazırlama Rehberi

Bekir Metin

Dünya Sağlık Haberleri Web Sitesi (www.healthworldnews.net) Genel Yayın Yönetmeni

————————————————————-

‘Covid-19 Pandemisi İçin Kişisel Olağanüstü Hal Eylem Planı Hazırlama Rehberi”

Birinci Baskının Önsözü

Değerli okuyucumuz,

COVID-19 Pandemisine yönelik dünya ve ülkemiz genelinde paylaşılan resmi ve bilimsel tüm uyarılara harfiyen uymanızı, iletişim içinde bulunduğunuz kişilerin de uyması için çaba göstermenizi hassasiyetle rica ediyoruz.

Şu ana kadar T.C. Cumhurbaşkanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığımız öncülüğünde resmi ve bilimsel tüm organlarımız tarafından toplumsal bilinç oluşturmak ve edinilmesi gereken davranışların neler olması gerektiği gibi konularda vatandaşlarımız defalarca bilgilendirilmiştir. Her yeni günde bilgilendirilmeye devam edilmektedir. Toplumumuz büyük oranda uyarılara uymakta ve her geçen gün konuyla ilgili farkındalığını artırmaktadır. İlgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar, sağlık tesislerinde alınacak önlemleri gözden geçirmekte ve profesyonel sağlık personelinin konuya ilişkin bilgi ve davranış̧ güncellemelerini yapmaktadırlar.

Temennimiz ülkemizin ve tüm dünyanın bu salgını en az zararla ve kısa sürede atlatmasıdır. Bu temennimizle birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün durumu bir ‘Pandemi’ olarak ilanından tam 15 gün önce ‘Coronavirüs, global bir biyolojik afettir’ diyen bir Dernek olarak da hiçbir ihmale yol açılmaksızın olası en kötü senaryoya göre hazırlık yapılmasını önermek durumundayız.

Dünya ve ülkemiz literatüründe konuyla ilgili önemli bir boşluk kalmıştır. Bir vatandasın kişisel ve ailesel olağanüstü eylem planını nasıl hazırlaması gerektiğine dair literatürde yeterli kaynak yoktur. Takdir edersiniz ki kişisel planlar özgün detaylara sahiptir. Kişiye, yakın çevresine, bulunduğu yere ve olanaklara göre değişebilirler. Bu nedenle Afet Araştırmaları Derneği olarak ‘Kişisel OHAL Eylem Planı’ oluşturulmasına yardımcı olmak amacıyla, ihtiyaç sahibine tek bir planı önermektense, kişinin kendi planını hazırlayabilmesine yardımcı olabilecek bir seri kontrol/ denetleme/değerlendirme soru listesinden oluşan etkin bir rehber hazırlamayı uygun gördük.

COVID-19 Pandemisi nedeniyle dünyada ve ülkemizde alınması gereken ve/veya alınan korunma ve yayılımı yavaşlatma önlemlerine rağmen kendimizde veya yakınlarımızda ortaya çıkan bulgu ve belirtiler nedeniyle coronavirus enfeksiyonundan şüphelendiğimizde ne yapmamız gerektiğini tüm detaylarıyla biliyor muyuz? COVID-19 Pandemisine karsı kişisel veya ailesel olağanüstü hal planım(ız) (OHAL) var mı? Yoksa nasıl olmalı, nasıl hazırlanmalı?

Bu konuda Afet Araştırmaları Derneği tarafından hazırlanan elinizdeki bu soru rehberinden yararlanmanızı ve aklınıza gelebilecek diğer olası soruları da alt alta sıralayarak henüz hastalık söz konusu olmadan önce belirleyeceğiniz cevaplar ışığında “Kişisel Olağanüstü Hal Eylem Planı’nızı hazırlamanızı öneriyoruz.

Soru rehberini cevaplarken yapacağınız açık kaynak araştırması esnasında olası bilgi kirliliklerine yönelik dikkatli olmanızı, bu konuda ülkemizde tek yetkili otorite olan T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ve T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Bilimsel Danışıma Kurulu’nun (covid19.saglik.gov.tr) önerileri doğrultusunda yapılan uyarılara itibar etmenizi önemle vurgulamak isteriz.

Yasadığınız yeri, çevresel faktörleri ve özel koşullarınızı göz önünde bulundurarak aşağıdaki sorulara şimdiden vereceğiniz ivedi ve gerçekçi cevaplar ile hazırlayacağınız “kişisel Olağanüstü Hal Eylem Planı’nız önümüzdeki süreçte size ve yakınlarınıza yaşam kurtarıcı katkılar sağlayabilecektir.

Sağlıcakla – 25 Mart 2020

Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz

Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz ve Dr. Turhan Sofuoğlu bir ortak çalışmada

 

——————————————————————-

İkinci Baskının Önsözü

Değerli okuyucumuz,

‘Covid-19 Pandemisi İçin Kişisel Olağanüstü Hal Eylem Planı Hazırlama Rehberi’nin elinizdeki bu baskısı psikolojik dayanıklılık bölümü eklenerek zenginleştirilmiştir. Bazı sorular güncellenmiş bazıları ise sizden gelen öneri ve istekler sayesinde ilk defa eklenmiştir.

‘Yenilenmiş Güncel Baskı’ içinde kanıta dayalı öneri ve uygulamaların derlenmesinden oluşan ‘Yararlı Bilgiler’ bölümüne yer verilmiş ve okuyucunun kullanabileceği bilimsel içerik zenginleştirilmiştir.

Covid-19 Pandemisi’nin bilimsel gerçeğin ve sinerjik zekânın hâkim olduğu ortamlarda üretilen bilgiler karşısında yenilmeye mahkûm kalacağına inanıyoruz. Doğru cevapların doğru soru sormaktan geçtiğini biliyoruz. Rehberde sunmaya çalıştığımız sorular siz değerli okuyucularımız tarafından artırılabilir, eksiltilebilir. Cevapları geliştirilebilir, güncellenebilir. Koşulların değişkenliğine göre her sorunun tek bir doğru yanıta sahip olmadığı bir gerçektir. Nihai karar okuyucuya ve okuyucunun içinde bulunduğu yaşam dinamiklerine aittir. Amacımız, olası senaryolara yönelik soru seçeneklerini çeşitlendirmek ve her türlü senaryoda kullanabilecek kanıta dayalı bilgiyi sunabilmektir.

Rehberin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi amacıyla basılıp çoğaltılması ve dağıtılması konusunda Derneğimizin maddi olanakları kısıtlıdır. Katkı vermek isteyenler olursa bu konuda gerekli onayı koşulsuz verir ve kendilerine her daim minnettar oluruz.

Değerli okuyucumuz,

Üstüne gittikçe her sorunun küçüleceğine inanıyoruz.

Bir gün Covid-19 enfeksiyonunun da yaşamsal bir sorun olmaktan çıktığını göreceğiz.

İşte o gün sadece, bugünkü güç birlikleri hatırlanacak.

O gün işte biz, sizi hatırlamak istiyoruz.

Sağlıcakla – 02 Nisan 2020

Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz

Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir