DSÖ Akademisi: Dayanıklı sağlık sistemleri oluşturmak için sağlık çalışanlarının eğitiminin güçlendirilmesi
DSÖ Akademisi Dostlar Grubu üye ülkeleri olarak, evrensel sağlık kapsamını sağlamak ve kaliteli sağlık hizmetlerine küresel erişimi artırmak amacıyla sağlık alanında insan kaynaklarının beceri ve yeterliliklerini güçlendirmede önemli bir araç olan DSÖ Akademisi’ni destekleme taahhüdümüzü yineliyoruz.
DSÖ Akademisini G20, OECD ve ilgili BM kuruluşları gibi ilgili uluslararası forumlarda ve kuruluşlarda tanıtmaya kararlıyız … özellikle ortak açıklamalar yoluyla; böylece sağlık ve bakım işgücüne daha fazla yatırım yapılması yönündeki küresel çağrıyı güçlendiriyoruz.
Çeşitli ortakların ve paydaşların, DSÖ Sekretaryası ve Bölge ve Ülke Ofisleriyle yakın koordinasyon içinde, aşağıdakileri içerebilecek çeşitli olası seçenekler aracılığıyla Akademi’yi desteklemesini bekliyoruz: finansman, kalifiye personelin görevlendirilmesi, siyasi destek, işbirliği, stratejik rehberlik sağlanması vb. Bu destek, Akademi’nin hedeflerine ulaşmasını ve küresel sağlık mimarisine entegrasyonunu güçlendirmesini sağlamalıdır. Ayrıca ortakları, çabaları birleştirmek ve öncelikleri belirlemek için genel zorluklar bağlamında DSÖ’yü güçlendirmede rol oynamak üzere Akademi’yi desteklemeye teşvik ediyoruz.
Dünya genelindeki sağlık profesyonellerini, güncel tıbbi kanıtlar, yeni yönergeler, temel ürünler ve hem mevcut hem de gelecekteki sağlık zorluklarını etkili bir şekilde ele alan araçlar hakkında güncel bilgi edinmek için bu kaynağı tam olarak kullanmaya teşvik ediyoruz.
Taahhüdümüz bir dizi inanca dayanmaktadır:
COVID-19 salgınının sağlık sistemlerimizin derin zaaflarını ciddi şekilde açığa çıkardığına ve güçlü sağlık sistemlerine ve dirençli sağlık çalışanlarına olan acil ihtiyacın altını çizdiğine inanıyoruz;
Sağlık çalışanlarının ilk ve yaşam boyu eğitimlerini desteklemek ve güvenilir, bilimsel kanıta dayalı halk sağlığı bilgisinin küresel çapta yayılmasını teşvik etmek için yakın, sektörler arası işbirliğinin ve bağlılığın önemini vurguluyoruz.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde belirtilen evrensel sağlık kapsamı gerekliliklerini karşılamak için mevcut iş gücünün beceri ve yeterliliklerinin artırılması gerekliliğinin yanı sıra, 2030 yılına kadar 10 milyonu aşabilecek küresel sağlık çalışanı açığının beklendiğini kabul ediyoruz.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Eylül 2023’te evrensel sağlık kapsamı konusunda gerçekleştirdiği Yüksek Düzeyli Toplantı’ da dünya genelindeki sağlık çalışanlarının eğitilmesi ve becerilerinin geliştirilmesi gerekliliğinin vurgulandığını hatırlatıyoruz.
Bu inanç ve vizyonla, herkesin kaliteli sağlık hizmetine erişebildiği bir geleceğin inşasında olmazsa olmaz bir yapı taşı olarak gördüğümüz DSÖ Akademisine olan sarsılmaz desteğimizi yeniliyoruz.
DSÖ Akademisi Dostları Grubu Üyeleri
Belçika, Benin, Kanada, Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), Çad, Şili, Kongo Brazzaville, Hırvatistan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Fransa, Almanya, Haiti, Endonezya, Fildişi Sahili, Japonya, Kenya, Lübnan, Lüksemburg, Norveç , Katar, Ruanda, Kore Cumhuriyeti, Güney Afrika, İspanya, Tayland, Tunus, Birleşik Krallık
DSÖ Akademisi Dostları Grubunun Üye Uluslararası Örgütleri
Commonwealth, Uluslararası Frankofoni Örgütü (OIF)
Kaynak: DSÖ Akademisi Dostlar Grubunun Beyanı, Fransa-Lyon, 17 Aralık 2024