DSÖ’ne göre milyarlarca insan hala sağlıksız hava soluyor…

DSÖ’ne göre milyarlarca insan hala sağlıksız hava soluyor…

6.000’den fazla şehir artık hava kalitesini izliyor

4 Nisan 2022, Cenevre – Dünya nüfusunun neredeyse tamamı (%99) DSÖ hava kalitesi sınırlarını aşan ve sağlıklarını tehdit eden hava soluyor. 117 ülkede 6.000’den fazla şehir şu anda hava kalitesini izliyor, ancak buralarda yaşayan insanlar hala sağlıksız seviyelerde ince partikül madde ve nitrojen dioksit solumakta ve düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanlar en yüksek maruziyetten muzdariptir.

Bulgular, Dünya Sağlık Örgütü’nü fosil yakıt kullanımını azaltmanın ve hava kirliliği seviyelerini düşürmek için başka somut adımlar atmanın önemini vurgulamaya sevk etti.

Bu yıl “Bizim Gezegenimiz, Bizim Sağlığımız” temasını kutlayan Dünya Sağlık Günü öncesinde yayınlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kalitesi veri tabanının 2022 güncellemesi, ilk kez, yıllık ortalama nitrojen dioksit konsantrasyonlarının yer ölçümlerini tanıtıyor. (NO2), yaygın bir kentsel kirletici ve partikül madde ve ozonun öncüsü. Ayrıca, çapları 10 μm (PM10) veya 2,5 μm (PM2,5) veya daha küçük olan partikül madde ölçümlerini de içerir. Her iki kirletici grubu da temel olarak fosil yakıtların yanması ile ilgili insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.

Yeni hava kalitesi veri tabanı, yerdeki hava kirliliğine maruz kalma kapsamındaki en kapsamlı veri tabanıdır. Yaklaşık 2.000’den daha fazla şehir/insan yerleşimi, son güncellemeye kıyasla partikül madde, PM10 ve/veya PM2.5 için zemin izleme verilerini kaydediyor. Bu, veri tabanının 2011’de piyasaya sürülmesinden bu yana raporlamada neredeyse 6 kat artışa işaret ediyor.

Bu arada, hava kirliliğinin insan vücuduna verdiği zararın kanıt temeli hızla büyüyor ve birçok hava kirleticisinin düşük seviyelerinin bile neden olduğu önemli zararlara işaret ediyor.

Partikül madde, özellikle PM2.5, akciğerlerin derinliklerine nüfuz edebilir ve kan dolaşımına girerek kardiyovasküler, serebrovasküler (inme) ve solunumsal etkilere neden olabilir. Partikül maddenin diğer organları etkilediğine ve başka hastalıklara da neden olduğuna dair ortaya çıkan kanıtlar var.

NO2 solunum yolu hastalıkları, özellikle astım ile ilişkilidir ve solunum semptomlarına (öksürme, hırıltılı solunum veya nefes almada zorluk gibi), hastaneye başvurulara ve acil servis ziyaretlerine yol açar.

DSÖ, geçen yıl Hava Kalitesi Yönergelerini revize ederek ülkelerin kendi havalarının sağlığını daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla onları daha katı hale getirdi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Mevcut enerji endişeleri, daha temiz, daha sağlıklı enerji sistemlerine geçişi hızlandırmanın önemini vurgulamaktadır” dedi. “Yüksek fosil yakıt fiyatları, enerji güvenliği ve hava kirliliği ve iklim değişikliği gibi ikiz sağlık sorunlarının ele alınmasının aciliyeti, fosil yakıtlara çok daha az bağımlı bir dünyaya doğru daha hızlı hareket etme ihtiyacının altını çiziyor.”

Hükümetlerin hava kalitesini ve sağlığını iyileştirmek için atabileceği adımlar

Bazı hükümetler hava kalitesini iyileştirmek için adımlar atıyor, ancak DSÖ aşağıda yaptığı açıklamalarla eylemlerin hızlı bir şekilde yoğunlaştırılması çağrısında bulunuyor:

  • En son DSÖ Hava Kalitesi Yönergelerine göre ulusal hava kalitesi standartlarını kabul edin veya gözden geçirin ve uygulayın
  • Hava kalitesini izleyin ve hava kirliliği kaynaklarını belirleyin
  • Yemek pişirme, ısıtma ve aydınlatma için temiz ev enerjisinin özel kullanımına geçişi desteklemek
  • Güvenli ve uygun fiyatlı toplu taşıma sistemleri ile yaya ve bisiklet dostu ağlar oluşturun
  • Daha katı araç emisyonları ve verimlilik standartları uygulayın ve araç için zorunlu muayene ve bakım uygulamalarında bulunun
  • Enerji, verimli konut ve elektrik üretimine yatırım yapın
  • Sanayi ve belediye atık yönetimini iyileştirin
  • Tarımsal atıkların yakılmasını, orman yangınlarını ve belirli tarımsal ormancılık faaliyetlerini (örn. odun kömürü üretimi) azaltmak
  • Sağlık profesyonellerinin müfredatlarına hava kirliliğini dâhil edin ve sağlık sektörünün katılımı için araçlar sağlayın.

Daha yüksek gelirli ülkeler daha düşük partikül kirliliği görüyor, ancak çoğu şehirde nitrojen dioksit sorunu var

Hava kalitesini izleyen 117 ülkede, yüksek gelirli ülkelerdeki şehirlerin % 17’sindeki hava, DSÖ’nün PM2.5 veya PM10 için Hava Kalitesi Yönergelerinin altına düşmektedir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, şehirlerin % 1’inden daha azında hava kalitesi DSÖ tarafından önerilen eşik değerlere uygundur.

Küresel olarak, düşük ve orta gelirli ülkeler, küresel ortalamaya kıyasla sağlıksız PM seviyelerine hala daha fazla maruz kalmaktadır, ancak NO2 kalıpları farklıdır ve yüksek ve düşük ve orta gelirli ülkeler arasında daha az fark olduğunu göstermektedir.

74 ülkedeki yaklaşık 4.000 şehir/insan yerleşimi, zemin seviyesinde NO2 verisi toplamaktadır. Toplu olarak, ölçümleri, bu yerlerdeki insanların yalnızca % 23’ünün, DSÖ’nün Hava Kalitesi Yönergelerinin yakın zamanda güncellenen versiyonundaki seviyeleri karşılayan yıllık ortalama NO2 konsantrasyonlarını soluduğunu göstermektedir.

“Bir pandemiden sağ çıktıktan sonra, hava kirliliği nedeniyle hala 7 milyon önlenebilir ölüm ve sayısız önlenebilir sağlık kaybı yılı olması kabul edilemez. Hava kirliliği verilerine, kanıtlara ve mevcut çözümlere baktığımızda bunu söylüyoruz. Yine de çok fazla yatırım temiz, sağlıklı hava yerine kirli bir çevreye batıyor” dedi.

İzlemede iyileştirme gerekli

Düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlar hava kirliliğine en çok maruz kalanlardır. Aynı zamanda hava kalitesi ölçümü açısından en az kapsananlardır – ancak durum iyileşiyor.

Avrupa ve bir dereceye kadar Kuzey Amerika, hava kalitesine ilişkin en kapsamlı verilere sahip bölgeler olmaya devam ediyor. Birçok düşük ve orta gelirli ülkede, PM2.5 ölçümleri hala mevcut olmasa da, 2018’deki son veri tabanı güncellemesi ile bu güncelleme arasında ölçümler için büyük gelişmeler gördüler ve bu ülkelerde hava kalitesini izleyen 1500 insan yerleşimi daha eklendi.

DSÖ’nün Hava Kalitesi Yönergeleri

Hava kirliliğinin neden olduğu zararın kanıt temeli hızla büyüyor ve birçok hava kirleticisinin düşük seviyelerinin bile neden olduğu önemli zararlara işaret ediyor. Geçen yıl DSÖ, Hava Kalitesi Yönergelerini kanıtları yansıtacak şekilde revize ederek, özellikle PM ve NO2 için daha katı hale getirerek, sağlık topluluğu, tıp dernekleri ve hasta örgütleri tarafından güçlü bir şekilde desteklenen bir hareketle yanıt verdi.

2022 veri tabanı, dünyadaki havanın durumunu izlemeyi hedefliyor ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ilerleme takibini besliyor.

Dünya Sağlık Günü 2022 (Bizim Dünyamız: Bizim Salığımız)

7 Nisan 2022 tarihinde kutlanan Dünya Sağlık Günü’nün teması; “Bizim Dünyamız: Bizim Salığımız” dır. Küresel dikkati, insanları ve gezegeni sağlıklı tutmak ve refah odaklı toplumlar yaratmak için bir hareketi teşvik etmek amacıyla gereken acil eylemlere odaklanacaktır. DSÖ, her yıl dünya çapında 13 milyondan fazla ölümün önlenebilir çevresel nedenlerden kaynaklandığını tahmin etmektedir.

Kaynak:

DSÖ Cenevre Merkezi, Basın açıklaması, 4 Nisan 2022

İlgili Bağlantılar:

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir