Dünyada 2024 Yılında Yaşananlar…

Dünyada 2024 Yılında Yaşananlar…

Dünyada 2024 yılına damga vuran gelişmeleri siz okuyucularımızla paylaşmak istedik.

2024, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının sandık başına gittiği bir yıl oldu.

2024’te Rusya-Ukrayna savaşında 1000 gün geride kaldı.

İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki operasyonları devam ederken Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey yönetim kadroları çeşitli saldırılarda öldürüldü.

Yılın sonuna damga vuran gelişme ise Suriye’de Esad döneminin son bulması oldu.

Ocak 2024

Japonya’nın batısındaki İşikawa eyaleti ve bu bölgedeki Noto Yarımadası kıyısında Ocak ayının ilk haftasında çok sayıda deprem meydana geldi. Depremlerde 240’ın üstünde kişi yaşamını yitirirken, depremler sonrası oluşan tsunami nedeniyle bölge genelinde 1,9 kilometrekarelik alan sular altında kaldı. 1 Ocak’ta meydana gelen deprem sonucu 241 kişi hayatını kaybetti, 1286 kişi yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani‘nin Ocak 2020’de ABD’nin Bağdat’taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla 3 Ocak 2024‘de düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman‘da, kabristana giden yol üzerinde iki patlama meydana geldi. Saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetti, 284 kişi yaralandı. İranlı yetkililer, patlamaların canlı bomba saldırıları sonucu gerçekleştiğinin tespit edildiğini duyurdu, saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanına (UAD) 29 Aralık 2023’te dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etti. Söz konusu davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması 11 Ocak’ta Hollanda’nın Lahey kentinde başladı. Duruşmada kanıt olarak Anadolu Ajansının (AA), İsrail’in Gazze’de fosfor bombası kullandığını ispat eden fotoğrafları sunuldu. UAD, Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında, “İsrail devleti, Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı” talebiyle ilgili, İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına 26 Ocak’ ta hükmetti.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı‘nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı, 19 Ocak‘ta, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Böylece ilk Türk astronot unvanını alan Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü “İstikbal göklerdedir” oldu. Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) başarıyla kenetlendi. Dragon kapsülü, 9 Şubat‘ta ABD’nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı.

ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink’in kurucusu Elon Musk, 30 Ocak‘ta, ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini açıkladı. Musk, yaklaşık bir ay sonra, beyin çipi yerleştirdikleri kişinin düşünce yoluyla bilgisayar faresini kontrol edebildiğini belirtti. Ardından 21 Mart‘ta Neuralink, beyin çipi yerleştirdikleri kişinin düşünce yoluyla satranç oynadığını kaydetti.

Şubat 2024

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), 16 Şubat’ta, tutuklu muhalif Aleksey Navalnıy‘nın cezaevinde hayatını kaybettiğini bildirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Navalnıy’ın Rusya’daki cezaevinde ölümüne ilişkin güvenilir ve şeffaf bir soruşturulma yürütülmesi çağrısında bulundu.

İsrail’in Filistin topraklarını işgaline ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen davanın 26 Şubat 2024 son gününde, Türkiye, İspanya, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği sözlü beyanda bulundular.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aranın ardından 14 Şubat 2024 tarihinde, Mısır’a resmi ziyarette bulundu. Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gazze’de akan kanın durması için çağrı yaptı.

Mart 2024

11 Mart 2024 tarihinde düzenlenen Oscar töreninde “En İyi Film” ödülünü Oppenheimer, “En İyi Yönetmen” ödülünü Christopher Nolan aldı.

Moskova’da “Crocus City Hall” adlı konser salonuna 22 Mart 2024 akşamı silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görüldü. Konser salonunun bulunduğu binanın çatısı, çıkan yangının ardından çöktü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı düzenleyen 4 teröristin de içinde olduğu 11 kişinin yakalandığını belirtti. Terör saldırısında 145 kişi hayatını kaybetti.

BM Güvenlik Konseyi, 25 Mart 2024 Pazartesi günü, Ramazan ayı için derhal ateşkes sağlanmasını, rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını ve Gazze’ye “acil yardım akışının genişletilmesine ihtiyaç duyulmasını” talep eden bir kararı kabul etti. ABD’nin çekimser kalması yönünde 14 lehte oy vardı.

Nisan 2024

Dünya gündemine ise Nisan ayında İsrail ve İran arasındaki gerginliğin artması damga vurdu.

İsrail, 1 Nisan‘da Suriye’nin başkenti Şam’da İran Büyükelçiliği’ni bombaladı. Saldırıda, büyükelçiliğinin bitişiğindeki İran Konsolosluğu’nun ek binası yerle bir oldu. Devrim Muhafızları’nın üst düzey Kudüs Gücü’nün komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve diğer yedi Devrim Muhafızı subayı dahil 16 kişi öldü.

İran, misilleme olarak 13 Nisan 2024 tarihinde İsrail’e İHA ve füzelerle saldırdı. Saldırıda yüzlerce insansız hava aracı ve balistik füze kullanıldı.

ABD, 19 Nisan 2024 tarihinde Filistin’in Birleşmiş Milletlere tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti.

Mayıs 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Ali Hamaney’in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim ve helikopterdeki personel de 19 Mayıs 2024 tarihinde hayatını kaybettiler.

Uluslararası Adalet Divanı Başsavcısı Kerim Han

Uluslararası Adalet Divanı (Ceza Mahkemesi-UCM) Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs 2024 tarihinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulundu. Han, Netanyahu ve Gallant’a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulundu.

Uluslararası Adalet Divanı (Ceza Mahkemesi-UCM), İsrail’in Gazze’deki saldırılarına yönelik ek ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını 24 Mayıs 2024 tarihinde açıkladı.

Papua Yeni Gine’deki toprak kaymasında 670 kişinin öldüğü, 2 bini aşkın kişinin de toprak altında kaldığı 24 Mayıs 2024 tarihinde açıkladı.

Birleşmiş Milletlerin aldığı karar sonrası, 28 Mayıs 2024 tarihinde İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin Devletini tanıdı. 30 Mayıs 2024 tarihinde de Slovenya, Filistin Devletini tanıma kararı aldı. Ayrıca, Barbados yönetimi, Jamaika ve Bahamalar da Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldıklarını açıkladılar.

Haziran 2024

Ermenistan, 21 Haziran 2024 tarihinde aldığı kararla Filistin Devletini tanıdığını resmen açıkladı.

İsrail ordusunun baskın düzenleyerek yüzlerce Filistinliyi öldürdüğü ve harabeye çevirdiği Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda toplu mezar bulundu.

Temmuz 2024

Gazze ile ilgili diplomatik temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Temmuz 2024’de, Astana’daki Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’nde ve ABD’nin başkenti Washington’daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde liderleri, Netanyahu yönetimine baskıları artırmaya çağırdı.

14 Temmuz‘da Trump’ın başkanlık seçimleri öncesinde Pensilvanya’da düzenlediği seçim kampanyası sırasında kürsüde konuşurken yaklaşık 7 el silah sesine benzer patlamalar duyuldu. İlk patlamanın ardından Trump’ın kürsüde sağ kulağını tuttuğunun görülmesinin ardından, korumaları, Trump’ın etrafını sardı. Trump’ın, kürsüden inmeden önce sağ yanağında kanlar akarken yumruğunu havaya kaldırdığı anlar kameralara yansıdı.

İsrail’in Gazze’deki saldırıları sürerken Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre’deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı. ABD Kongresindeki konuşması sırasında 56 kez ayakta alkışlanan Netanyahu, konuşmasında Gazze’nin Refah bölgesinde hiç sivilin öldürülmediğini ileri sürdü.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak için Tahran’da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye‘nin, misafir olduğu konut 31 Temmuz 2024‘de 02.00 sularında havadan atılan mermiyle hedef alındı. Heniyye, uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti. Suikasta uğraması birçok ülkede protesto edilen Heniyye için gıyabi cenaze namazları kılındı.

Ağustos 2024

AB ülkelerinde kullanılan yapay zekâ sistemlerinin temel insan haklarına ve güvenliğine zarar vermeyecek şekilde işlemesi hedeflenen, dünyanın ilk “Yapay Zekâ Yasası” resmi gazetede yayımlanmasının ardından AB üyesi ülkelerde 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından ülkede büyük protestolar baş gösterdi. Gösteriler sırasında şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina 5 Ağustos’ta resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitti, göstericiler ise bu sırada Başbakan’ın resmi konutunu bastı.

Eylül 2024

İsrail, 17-18 Eylül 2024’de Hizbullah unsurlarının kullandığı “pager” isimli çağrı cihazlarına ve telsizlere sızdı, sinyal verdiği için sahipleri tarafından ellerine alınan cihazlar bu esnada infilak etti. Çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması nedeniyle 42 kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi de yaralandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na 24 Eylül 2024 tahindeki konuşmasında, “Filistin’i tanımayan devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak, Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum” çağrısı yaptı.

İsrail, 27 Eylül’de ise bu kez Hizbullah lideri Hasan Nasrallah‘ı başkent Beyrut’un güneyindeki Dâhiye mahallesinde düzenlediği hava saldırılarında öldürdü.

Ekim 2024

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne, 14 Ekim’de kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Daron Acemoğlu, Johnson ve Robinson layık görüldü.

İsrail Savunma Kuvvetleri (İSK) birlikleri 16 Ekim 2024’te, Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar‘ı öldürdü.

FETÖ ve mensupları, 21 Ekim 2024’de sosyal medya hesaplarında elebaşı Fetullah Gülen’in öldüğünü açıkladı. Aynı gün içerisinde Dışişleri Bakanı Fidan, Ukraynalı mevkidaşı Andrii Sybiha ile Ankara’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “FETÖ örgütü elebaşının ölümünü istihbarat kaynaklarımız da doğruluyor.” dedi. Fidan, terörle mücadelede kararlılığın devam edeceğini belirterek “Bu karanlık örgütün lideri ölmüştür.” ifadesini kullandı.

Kasım 2024

ABD’liler 5 Kasım 2024’de Başkanlık Seçimi Danold Trump kazandı.

ABD’liler 5 Kasım 2024’de Başkanlık Seçimi için sandık başına gitti. Cumhuriyetçilerin adayı Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris’in yarıştığı seçimi Trump kazandı. Joe Biden kaybetti. Rakibi Harris’e yaklaşık 5 milyon oy fark atan Trump, zafer konuşmasında “47. Başkan seçilmem dolayısıyla Amerikan halkına teşekkür ediyorum.” dedi.

Uluslararası Adalet Divanı (Mahkemesi) 21 Kasım 2024’de Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurdu. Mahkeme ayrıca İsrail’in, UAD’nın yargı yetkisine ilişkin itirazlarını reddederek Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisinin bulunduğuna hükmetti.

Suriye’de 27 Kasım’da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaştı. Rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi en büyük illerde üstünlük kurdu. Suriye’de 1963’de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı, 2011’de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, başkent Şam’ın 8 Aralık 2024’de rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü. Rejim lideri Beşşar Esed, 8 Aralık’ta başkentten kendisi ve ailesi için sığınma sağlama kararı alan Rusya’ya kaçtı.

Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık 2024 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Aynı gece Ulusal Mecliste düzenlenen acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından “hükümsüz” hale geldiğini açıkladı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurdu.

Fransa’da Mecliste güvenoyu alamayan Başbakan Barnier‘nin merkez sağcı azınlık hükümeti 3 aylık görevinin ardından 4 Aralık 2024’te düştü. Fransa’da muhalif solcu ve aşırı sağcı milletvekilleri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 3 ay önce atadığı Michel Barnier’nin merkez sağcı azınlık hükümetinin güvenoyu alamayarak düşmesini memnuniyetle karşıladı. Emmanuel Macron, Başbakan Barnier’nin istifasını onayladı. Barnier hükümetinin düşürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 13 Aralık’ta Başbakan olarak atanan François Bayrou yeni hükümeti kurdu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinden 8 Aralık 2024 tarihinde ayrılarak Rusya’ya kaçtı. Kremlin, Esad’ın sığınma başvurusunu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki gelişmeler sonrası, “Baas diktatörlüğü tamamen çöktü…Esad birçok şehri enkaza dönmüş bir Suriye bırakarak kaçmıştır. Zulüm ile abad olunamayacağı hakikati Suriye’de bir kez daha tecelli etmiştir” dedi.

Almanya Başbakanı Scholz, Almanya Anayasası’nın 68. maddesi uyarınca Federal Mecliste güvenoyu talebinde bulundu. Scholz, Federal Mecliste 16 Aralık 2024’te yapılan oylamada güvenoyu alamadı. Ülkede erken seçim süreci başladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’nin başkenti Şam’da Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera ile 22 Aralık 2024 tarihinde bir araya geldi. Fidan, Suriye’ye resmi ziyaret düzenleyen ilk Dışişleri Bakanı oldu.

Hamas’ın Saldırısı ile başlayan İsrail’in uzun vadeli planı sonucu Orta Doğu’nun kaderi yeniden belirlendi.

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR), 31 Aralık 2024 tarihinde yayınladığı rapor: İsrail’in Gazze’deki hastanelere ve yakınlarına yönelik ölümcül saldırıları ve bunlarla bağlantılı çatışmaların, sağlık sistemini tamamen çöküşün eşiğine getirdiğini ve Filistinlilerin sağlık ve tıbbi bakıma erişimi üzerinde feci etkiler yarattığını bildirdi.

Raporda, 27 hastane ve 12 diğer sağlık tesisine en az 136 saldırı düzenlendi, doktorlar, hemşireler, sağlık görevlileri ve diğer siviller arasında önemli kayıplar meydana geldi ve sivil altyapının tamamen yok olmaması durumunda bile önemli hasara yol açtı.

Raporda, İsrail ordusunun hastanelerin içinde ve çevresinde gerçekleştirdiği operasyonların ve bunlarla ilişkili çatışmaların etkilerinin fiziksel yapıların çok ötesine uzandığı belirtiliyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim 2023′den bu yana Gazze’de 500′den fazla sağlık personeli öldürüldü.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini’ nin 31 Aralık 2024’te yaptığı açıklamada;

Gazze’de savaşın 7 Ekim 2023 tarihinde başlamasının üzerinden 15 ay geçmesine rağmen “korkunç olayların dünyanın gözü önünde hız kesmeden devam ettiğini” söyledi.

  • UNRWA’ nın 258 çalışanı öldürüldü.
  • UNRWA’ nın binalarına ve tesislerine yönelik yaklaşık 650 olay tespit edildi.
  • En az 745 kişi Birleşmiş Milletler koruması ararken sığınaklarımızda öldürüldü ve 2.200’den fazla kişi yaralandı.
  • UNRWA binalarının üçte ikisinden fazlası artık hasarlı veya yıkılmış durumda. Büyük çoğunluğu savaştan önce çocuklar için okul olarak kullanılıyordu. Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların tesislerimizi kullandığına dair raporlar almaya devam ediyoruz. Ayrıca, birkaç kez tesislerimizin İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildiğini doğrulayabildik.
  • Şu anda İsrail gözaltı merkezlerinde en az 20 UNRWA personeli bulunmaktadır. Savaş kuralları açıktır:
  • İnsani yardım çalışanları ve hastaneler ve BM binaları dahil sivil altyapı hedef değildir. • Rehin alma yasaktır.
  • Sivil nüfusa her zaman yardım edilmeli ve korunmalıdır.
  • Tüm tutuklu insani yardım personeli ve tüm rehineleri serbest bırakılmalıdır.
  • Nerede olurlarsa olsunlar ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmak için insani erişim kolaylaştırılmalıdır.
  • Kış dahil olmak üzere çok ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerini getirmek için Gazze’deki kuşatma kaldırılmalıdır.

DSÖ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medyada yaptığı açıklamada, Ekim 2023’ten 2024 yılı sonuna kadar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün desteğiyle yalnızca 5 bin 383 hastanın tahliye edildiğini, bunlardan yalnızca 436’sının Refah kapısının kapatılmasından bu yana tahliye edildiğini söyledi. 12 binden fazla insanın hala tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğunu da dile getirdi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 612’ye (17 bin 492’si çocuk, 11 bin 979’u kadın) yükseldi. Yaralı sayısı ise 105.834 oldu.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 612’ye (17 bin 492’si çocuk, 11 bin 979’u kadın) yükseldi. Yaralı sayısı ise 105.834 oldu.

Sonuç olarak, Hamas’ın 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’e saldırısı ve rehineler almasıyla başlayan savaşta İsrail’in uzun vadeli planı sonucu Orta Doğu’nun kaderi yeniden belirlendi. İsrail önce 15 ay süreyle Gazze’yi neredeyse yerle bir edildi. İnsani değerler yok oldu ve savaş hukuku işlemedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu akıl almaz yöntemlerle insanlık suçu işledi ve işlemeye devam ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi Netanyahu’yu cezalandırdı. Hemen arkasından İran’a ve bölgedeki taraftarları Hamas ve Hizbullah’a saldırılar, Lübnan saldırısı. Bu aralıkta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ nin uçağının şüpheli şekilde düşmesi, İran’ın üst düzey komutanlarına suikast, Hamas ve Hizbullah liderlerinin öldürülmesi ve son olarak ta Suriye üzerine doğrudan ve dolaylı olarak bölgede beslediği örgütlerle saldırıları sonucu 8 Aralık 2024 tarihinde, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ)’ın Şam girmesiyle Suriye’de 61 yıldır hüküm süren iktidar düştü. Beşşar Esad Rusya’ya kaçtı. İsrail yıllardır hedeflediği amacına, ABD’nin ve Batılı ülkelerin desteğiyle ulaşmış oldu. Orta Doğu şekillenmeye devam ediyor…

Bekir Metin, Dünya Sağlık Haberleri Genel Yayın Yönetmeni, Ankara, 2 Ocak 2024

Kaynaklar: AA, BBC News, BM Haber, Health World News Haber, 2 Ocak 2024

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir