Yüksek Seçim Kurulu: Seçim süreci çalışmalarının ayrıntılarını netleştirdi.

Yüksek Seçim Kurulu: Seçim süreci çalışmalarının ayrıntılarını netleştirdi.

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sürecinin ayrıntıları belli oldu.

Buna göre;

Depremlerden etkilenen bölgede,

11 İl Seçim Kurulu ve 140’ın üzerinde İlçe Seçim Kurulu seçim işlerini yürütecek.

Yaklaşık 9 milyon seçmenin bulunduğu bölgede toplam 96 milletvekili seçilecek.

Depremzedeler, seçim işlemleri için 17 Mart 2023 gününün bitimine kadar yeni adres beyanında bulunabilecek. Adres beyanı işlemleri, Nüfus Müdürlükleri’ nin yanı sıra e-Devlet ve ‘nüfusmatik’ler üzerinden yapılabilecek.

Kendi ili veya ilçesi dışında bulunan yurt, otel, pansiyon gibi geçici yerlerde barınan depremzedeler, bu yerlere yönelik yeni adres beyanını 17 Mart saat 23.59’a kadar yapacak.

Kendi il veya ilçesinden ayrılmayarak, oradaki prefabrik ev, yurt, konteyner, çadır kent, huzurevi ve benzeri yerde barınanlar da bu geçici yerlere yönelik yeni adres beyanını yine 17 Mart günü bitimine kadar yapabilecek.

Bunu yapamayanlarla ilgili adres beyanına dair işlemler ise, 18 Mart 2023 tarihinden itibaren İlçe Seçim Kurullarının kararıyla gerçekleştirilecek.

Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilecek. Yani evi yıkıldığı için adreslerini kaybetmiş seçmenler, başka adrese naklini yapmasalar bile en son kayıtlı oldukları geçerli adreste seçmen olmaya devam edecek.

Sandıklar İl dışına taşınamayacak

Seçim sandıklarının yerlerinin belirlenmesi aşamasında, sadece aynı seçim çevresi içindeki mahallelerin sandıklarının başka bir mahalleye taşınmasına karar verilebilecek. Bir ildeki sandıkların bir başka ile taşınması ise mümkün olmayacak.

Deprem bölgesinde eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa yine aynı okullara sandık kurulacak. Okullar yıkılmış ya da hasar görmüş olsa bile o okulun bahçesine veya önünde bir yere konuşlandırılacak konteynerdeki sandıklarda oy kullanılacak.

Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy verilecek

Oy verenler kimi seçecek?

İl değiştiren depremzede seçmenler, adres kaydını nereye aldırdılarsa orada kullanacakları oy, o seçim çevresindeki milletvekili adaylarına verilmiş sayılacak. Örneğin, Hatay’dan Ankara’ya taşınan ya da getirilip Başkentteki bir yere yerleştirilen seçmen, Hatay’daki milletvekili adaylarına oy veremeyecek, Ankara’daki milletvekili adayları için oy kullanmış olacak.

Yüksek Seçim Kurulu, Genel Nüfus Sayımı sonuçları ve TÜİK verilerine göre milletvekili sayılarını daha önce belirleyip açıkladığından, deprem bölgesindeki illerin çıkaracağı milletvekili sayıları da, depremzedelerin taşındıkları illerin çıkaracakları milletvekili sayıları da değişmeyecek.

Türkiye genelinde oy verme işlemi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılacak. Saat 17.00 itibarıyla sırada bekleyenler varsa bu kişiler Sandık Kurulu Başkanınca sayılıp, oy vermeleri sağlanacak.

Seçime katılacak siyasi partiler

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine katılacak Siyasi Partileri belirledi. Resmî Gazete’ de yayımlanan karara göre, 36 Siyasi Parti seçime katılma koşullarını taşıyor.

Seçime katılacak Siyasi Partiler şunlar:

Adalet ve Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi.

Seçim Takvimi

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararına göre, Seçim Takvimi şöyle işleyecek:

Seçime ittifak ile girecek Siyasi Partiler, 11-17 Mart günleri arasında ittifak protokollerini YSK’ya teslim edecek.

Milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu görevlileri 16 Mart 2023 Perşembe saat 17.00’ye kadar istifa ederek görevlerinden ayrılacak.

YSK, 21-26 Mart 2023 günleri arasında da Cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak.

22 Mart’ta, seçmen listeleri askıya çıkarılacak.

30 Mart’ta Cumhurbaşkanı adaylarının geçici listesi yayınlanacak.

1 Nisan’da Seçmen listeleri askıdan indirilecek, yurt dışı seçmen kütüğünün sorgulanması süresi de sona erecek.

2 Nisan’da Cumhurbaşkanı adaylarının kesin listesi yayımlanacak.

8 -10 Nisan günleri arasında Milletvekili aday listeleri YSK’ya teslim edilecek.

9 Nisan’da İttifak ve siyasi partilerin oy pusulalarındaki yerleri belirlenecek.

14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde, ikinci tur seçim 28 Mayıs 2023’te yapılacak.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir